Voeding

De belangrijkste voeding is het hooi. De darmen van een konijn moeten de hele dag door aan het werk zijn. Van hooi worden de dieren niet dik. Konijnen moeten dit onbeperkt tot hun beschikking hebben, evenals vers drinkwater. Stro is een bodembedekker. Toch eten de dieren hier ook van om het hooi goed te kunnen verteren. En tot slot geeft u ze iedere dag een voerbakje met biks. Ik raadt altijd de normale korrel aan en niet het gemengde voer omdat de konijnen dan selectief gaan eten.

 

Konijnen moeten altijd even wennen als ze overstappen op andere voeding dan ze gewend zijn. Om deze rede heb ik alles aan voeding, bodembedekking en toebehoren ruim op voorraad zodat u dit meteen mee kunt nemen als u de konijntjes uit komt zoeken. Ook word alles over de voeding nog eens uitgebreid uitgelegd. 

 

Voor de extra vitamine of gewoon om ze te verwennen kunt u de dieren wat groente bij voeden. Wel waarschuw ik altijd om hier mee te wachten tot wat ouder zijn ( rond de 4 maanden ). Ze zullen dan eerst nog moeten wennen aan het verse voer dus begin met een klein stukje en bouw dit op. Er is erg veel wat konijnen aan groentes niet mogen. Zo vallen bijvoorbeeld bijna alle koolsoorten al af omdat ze dan last krijgen van gasvorming in de buik. Ijsbergsla is 1 van de uitzonderingen maar om het zekere voor het onzekere te nemen houdt ik het zelf altijd bij alleen wortels. Ook zijn er diverse soorten snoepjes voor konijnen waar vitamines in zitten. Deze mogen ze al hebben zodra de konijntjes gewend zijn bij u thuis. Verder zijn er nog extra verwen artikelen zoals knaagstokjes, knaagstenen etc. Dit zorgt er ook meteen voor dat de tandjes slijten

Konijn samen of alleen?

Konijnen zijn echte groepsdieren en vinden alleen zijn dus niet fijn. Konijnen horen samen gehouden te worden. Soms denken wij mensen dat als we het dier genoeg aandacht geven we het soortgenootje wel kunnen vervangen door onszelf. Dit is niet het geval, een konijn heeft echt een soortgenoot nodig. Natuurlijk vinden de dieren onze aandacht heerlijk maar wij zijn geen konijnen en kunnen dus niet de plaats van een konijn / soortgenoot vervangen. Konijnen communiceren met elkaar door middel van lichaamstaal. Denk hierbij aan bepaalde bewegingen en gedragingen. Dit kunnen ze niet met ons mensen. Konijnen spelen met elkaar, houden elkaar warm, houden elkaar schoon en vinden het erg fijn om bij elkaar te zijn. Kortom word er door mij en alle andere met verstand van konijnen duidelijk aangeraden de dieren per 2 of meer samen te houden. Wij steken erg veel tijd in het tam maken van onze dieren en in een koppel blijven ze dit tamme aanhankelijke gedrag aanhouden doordat ze lekker in hun vel zitten en hun echte karakter vertonen. Bij het houden van 1 konijn alleen veranderd dit vaak doordat het dier zich niet fijn voelt. Een konijn alleen zal zich eenzaam en gefrustreerd voelen waardoor zijn tamme gedrag kan veranderen. Ze gaan vaak meer knagen, willen minder bij je zijn en kunnen agressiever reageren door hun frustratie. 2 konijnen samen is dus niet alleen leuke voor de konijnen maar ook veel leuker voor u zelf omdat zij dan veel tammer en vrolijker blijven ! Wij staan dus voor een gelukkig tam en vrolijk konijnen koppel ❤

Koppelen

U wilt konijnen gaan houden maar wat is nou de beste combi ? Hier hoeft u zich geen druk over te maken, daar zij wij voor. Als u bij ons komt om de verschillende dieren te bekijken kunnen wij u precies vertellen welke dieren het beste bij elkaar passen. We zorgen er voor dat alle jongen elkaar kennen zodat u niet vast zit aan een bepaald koppel. Wel moet er rekening mee worden gehouden dat niet altijd alles samen kan. 2 rammen bijvoorbeeld zullen op volwassen leeftijd bijna altijd met elkaar gaan vechten. Tenzij u ze vroegtijdig laat castreren dan kunnen de dieren samen blijven. 2 voedsters gaat aan het begin goed. Maar wanneer zij hun eerste voorjaar mee maken als volwassen voedsters zal dit erg gaan botsen vanwege de hormonen. Dan daarbij hebben voedsters een pittiger karakter dan rammen. Rammen hebben het hele jaar door hetzelfde karakter en zijn over het algemeen ook liever. De beste combi die iedereen met verstand van konijnen aan raadt is een ram en voedster. Iedereen die bij ons langs komt schrikt als we dit zeggen omdat ze bang zijn voor een nestje. Deze angst is absoluut niet nodig want voedsters zijn pas veel later vruchtbaar dan rammen. U kunt dus zonder zorgen de ram en voedster samen houden en krijgt van ons de datum mee wanneer u naar de arts moet. Tegen de tijd dat uw voedster zwanger kan worden is alles al geregeld en heeft u het perfecte koppeltje dat dikke maatjes is ! Ook krijgt u van ons een voucher mee voor de castratie met daarop alle informatie en uitleg zodat het niets voorstelt.

Accomodatie

Voor een konijn geldt een simpele regel en dat is hoe meer ruimte hoe beter. Ieder hok bedoelt voor konijnen is geschikt voor 2 konijnen. Maar hoe groter het hok hoe beter. Een konijn met genoeg ruimte zal ook beter zijn echte karakter tonen. Heeft u geen ruimte voor een groot hok ? Dit is geen probleem maar zorg dan wel dat het konijn dagelijks op een andere manier genoeg beweging krijgt. Bijvoorbeeld door middel van een ren in de tuin of aan het hok vast. Iedereen is geschikt om konijnen te houden, en niemand zou dit plezier moeten missen. Er is dus voor alles een oplossing zodat iedereen deze leuke dieren op een goede manier kan houden.

Veelgestelde vragen

Wat hebben jullie voor soorten konijnen ?

Wij hebben alle soorten dwerg konijnen. Dus zowel de soorten met hangoren als met staande oren. Rassen die wij fokken zijn oa. kleurdwergen, nederlandse hangoor dwergen, vossenkop dwergen, rex dwergen etc. Wij proberen het aanbod zo breed mogelijk te houden zodat u hier kunt kiezen voor de soort die echt bij u past. 

 

Mogen de konijnen vers voer zoals gras, groente en wortels ?

1 Maand na aankoop mag dit langzaam worden opgebouwd. Konijnen hebben erg gevoelige darmen en wij adviseren dus om ze eerst even rustig te laten wennen aan hun nieuwe thuis en dan na een maand te beginnen met kleine stukjes verse voeding. Ook vinden ze het heerlijk om in een ren op het gras te spelen. Zet de ren na een maand dan eerst een kwartiertje op het gras, later een half uur, dan een uur, etc. Zo kunnen de darmen langzaam wennen aan het verse voer.

 

Hoe maak ik de konijnen zindelijk ?

De eerste dagen zet u het toiletje nog niet in de kooi. Het zal u opvallen dat zij 1 hoek in een hok erg vies maken. Dit is meestal de hoek waar u en hooiruifje ophangt. Na ongeveer 3 dagen zet u het hoektoilet in de meest vieze hoek neer ( dus waarschijnlijk onder het hooiruifje ). U vult het toilet met geschikte bodembedekking zoals de speciale korrels die wij hier laten zien. De vieze bodembedekking schept u in het toiletje bovenop de schone korrels zodat zij dit ruiken. Hierdoor zult u merken dat zij automatisch bijna alle plasjes netjes op het toiletje zullen doen en dat dit hun voorkeurshoek is. Konijnen eten en poepen tegelijkertijd waardoor wij de tip geven om het hooiruifje altijd boven het toilet te hangen. De keutels die toch nog naast de wc belanden moet u dagelijks heel consequent verplaatsen naar in het toilet. Zo leert u ze dat alles daar moet net als bij kittens op de kattenbak ! Op deze manier heeft u dus binnen no time zindelijke konijnen.

 

Stinken konijnen ?

Nee de dieren zelf stinken niet. Wel kunt u de unrine ruiken en daarom zullen wij u leren hoe u de dieren goed zindelijk kunt maken zodat u bij het binnen houden van uw konijnen regelmatig het toiletje kunt verschonen en zo dus geen last heeft van luchtjes in uw huiskamer. Ook verkopen wij een speciale poeder met bacterien erin die de urinegeur van de konijnen afbreekt waardoor er geen geurtjes meer vrij komen en u het toilet dus zelfs maar eens per week hoeft te verschonen. 

 

Moeten konijnen binnen of buiten gehouden worden ?

Konijnen kunnen zowel binnen als buiten leven. Beide is geen probeem en zij zijn dus zowel geschikt voor in de tuin, als in de slaapkamer, woonkamer, appartement, etc. Onze konijnen leven buiten in een grote schuur. Zij zijn s'winters dus gewend aan de koude temperaturen en kunnen daardoor ook bij u direct buiten leven na aankoop omdat hun vacht hierop aangepast is. Binnen houden kan altijd want door de warmte krijgen de dieren dan een zomervacht.

 

Geven jullie garantie op jullie konijnen ?

Ja wij geven 7 dagen garantie op onze dieren. Zie de algemene voorwaarden onder te koop.

 

Hoe moet je konijnen opakken ?

Pak het konijn met 1 hand om zijn lijfje en bij het optilen doet u dan uw andere hand onder zijn billen ter ondersteuning. Op deze manier voelt het dier zich veilig en zal niet gaan spartelen. Als u een konijn met 1 hand op pakt en niet ondersteund aan de onderkant zal het dier het gevoel hebben dat hij gaat vallen en zal daardoor schoppen en spartelen omdat hij bang is om te vallen. Gebruik dus altijd 2 handen bij het opakken. 

 

Hoe maak je konijnen tam ?

Het voordeel aan konijnen uit onze fokkerij is dat deze dieren al goed gesocialiseerd zijn. De dieren komen vanaf 2 weken al dagelijks in handen waardoor zij niet beter weten dan dat wij mensen heel gewoon zijn en knuffelen heel fijn is. U krijgt bij ons de kans om dieren uit te zoeken op karakter en zal thuis dus echt een koppel hebben naar uw eigen keuze en niet een koppel dat door ons aan u is toegewezen. U kunt dus zelf kiezen welk karakter er bij u past en met welk dier u een klik voelt. Als u het konijn goed heeft opgepakt kunt u het dier tegen u aanhouden en volledig ontspannen. Als het dier rustig bij u ligt kunt u hem aaien om hem te belonen voor zijn goede gedrag. Een konijn geniet van aaien en word hierdoor op zijn gemak gesteld. Op deze manier word het konijn beloont voor zijn goede gedrag. Als een konijn onrustig is of weg wil rennen wees dan duidelijk en houdt het dier bij u tot het ontspant. Bij ontspanning direct belonen zodat hij het rustige gedag associeert met iets fijns. Ook kun je konijnen op schoot wat lekkers geven zoals een knabbelstick, drops, of biks uit de hand voeren. Ook dit is bij hun een vorm van een goede ervaring en dus zullen zij de volgende keer niet kunnen wachten tot ze weer bij u op schoot mogen.

 

Zijn jullie konijnen ingeent ?

Bij de jonge konijnen adviseren wij het inenten 2 weken na aankoop. Zij zijn dan voor een heel jaar lang beschermt tegen de meest voorkomende konijnenziektes. Wij geven hiervoor een voucher mee.